Helsingissä häiriköivistä eläimistä on alkusyksyn aikana tullut poliisille useita ilmoituksia. Kaupunkielämään sopeutuneet eläimet ovat silminnäkijähavaintojen perusteella käyneet yhä röyhkeämmiksi.

"Kesän aikana häirikköeläinten lukumäärä pääkaupunkiseudulla on ollut huomattavassa kasvussa. Karhu on vielä harvinaisuus, mutta susista ja ketuista on havaintoja runsaasti, rusakoista puhumattakaan. Kanadanhanhia ja lokkeja on jo niin paljon, ettei ilmoituksia enää kirjata ylös. Ilmojen viileneminen ajaa yleensä eläimet sisätiloihin. Kun kohtaa häirikköeläimen, paras keino suojautua, on tekeytyä huomaamattomaksi. Katsekontaktia tulee välttää", kertoi Helsingin Metsästysseuran sihteeri Päivi Verenhimo.

Mellunmäkeläinen 58-vuotias Tuovi kohtasi metrossa häirikkökarhun silmästä silmään.
"Olin matkalla kotiin Mellunmäkeen ystävättäreni syntymäpäiviltä kun Itäkeskuksesta vaunuun nousi aggressiivisen oloinen karhu. Siinä vaunussa oli yksi ulkomaalainen pariskunta, josta se kiinnostui. Se piti mörinää sen verran ja oli todella arvaamaton käytökseltään, että olin ihan varma että kohta se käy sen pariskunnan kimppuun. Mutta ei se sitten käynyt. Mörisi vain. Ja jäi pois Kontulassa. Kyllä se oli pelottava kokemus. On se sillä tavalla vaikuttanut, etten enää matkusta julkisilla liikennevälineillä iltakuuden jälkeen. Varsinkaan metrolla en kulje."

Häirikköeläimet aiheuttavat harmaita hiuksia myös kaupungin rakennusvirastolle, jonka vastuulla on kaupungin kiinteistöjen ja puistojen kunnossapito.
"Kyllä se työllistää kun ne sotkee ja rikkoo paikkoja. Tuollaisen normaalin roskaamisen lisäksi puistoista löytyy silloin tällöin myös huumeruiskuja. Häirikkölokit ja -varikset on niitä pahimpia riesoja olleet tänä kesänä", kertoi rakennusviraston puhelinvastaaja.

"Huumeruiskuja ja rikottuja pulloja on joka aamu hiekkalaatikot täynnä. Ruiskuja löytyy jo lasten kurahaalareistakin. Eikö niitä eläimiä millään saada kuriin?", oli turhautunut viesti päättäjille Kalliolaisesta Päiväkoti Pilvestä.

"Tuolta se tuli... ja tuonne se meni", kertoi japanilainen turistiryhmä kohtaamisestaan häirikköhirven kanssa. "Jouduin tekemään hätäjarrutuksen kun huomasin hirven horjahtelevan keskellä tietä. Se meni Töölönlahden suuntaan", raportoi kaksikerroksinen bussinkuljettaja.

Viidennen linjan Siwa-myymälässä petoeläimet ovat jokapäiväinen riesa.
"Tänäänkin  lähti yksi kaljakori susilauman matkaan", tilitti myyjä Eva Dahlgren, joka halusi pysyä nimettömänä.

Sairaaloiden poliklinikat täyttyvät häirikköeläimistä ja henkilökunta kohtaa väkivallan uhkaa päivittäin.
"Minua on lyöty, potkittu ja purtu, mutta en vielä onneksi ole saanut kunnolla turpaani. Ei tätä työtä jaksais, jossei tästä tykkäis", kertoi kallokuvausta odotteleva sairaanhoitaja Töölön tapaturma-asemalta.

Häirikköeläinten hylätyt pennut ryhmäytyvät ja liikkuvat keskusta-alueella hakemassa riitaa. Kaivopuistossa ja Kaisaniemen alueella liikkuu yöaikaan useita nuoria susia. Viime viikonloppuna noin kuuden nuoren yksilön lauma kävi 1963 syntyneen miehen kimppuun Hakaniemen rannassa. Hyökkäyksen uhri pääsi karkuun, mutta hänen polkupyöränsä varastettiin. Yhden nuorista uhri tunnisti naaraaksi.
"Se tarjosi vain salmiakkia. Minä olin hölmö, panin peliin koko elämän", kertoi uhriksi joutunut Tuula Amberla -fanikerhon puheenjohtaja.